
Zainteresowanie witaminą B17, zwaną również amigdaliną, wzięło się z nie popartego badaniami naukowymi przekonania, iż posiada ona niesamowite właściwości w leczeniu nowotworów. Wiele osób uważa, iż jest to najlepszy naturalny sposób na walkę z tak ciężkim problemem jakim jest rak. Jakie właściwości posiada witamina B17? Co sprawia, że jest ona taka wyjątkowa?
Witamina B17 – ogólna charakterystyka
Amigdalina jest organicznym związkiem zaliczanym do glikozydów, który występuje w pestkach wielu roślin. Najwięcej amigdaliny posiadają nasiona migdałowca zwyczajnego, czeremchy, pigwy pospolitej, wiśni, moreli, brzoskwiń, śliw. Pestki tych roślin posiadają charakterystyczny gorzkawy smak oraz specyficzny aromat.
Witamina B17 pierwszy raz z gorzkich migdałów wyodrębniona została w 1830 roku przez francuskich chemików: Pierre- Jean Robiquet oray Antoine Francois Boutron-Charlard.
Amigdalina cechuje się tym, iż w organizmie rozkłada się na glukozę, cyjanowodór (zwany również kwasem pruskim) oraz aldehyd benzoesowy.
Co sprawia, iż amigdalina jest tak wyjątkowa?
Popularność witaminy B17 wrosła dzięki lekarzowi dr Ernestowi Theodorowi Krebsowi w latach 20 XX wieku. To właśnie on stwierdził, iż może być ona efektywnym lekiem w walce z rakiem. Ogłosił jednak, iż jest to substancja zbyt toksyczna, aby była ona stosowana u ludzi. Dalsze badania nad amigdaliną kontynuował syn uczonego, noszący identyczne imiona. Biorąc pod uwagę przestrogę ojca w związku z toksycznością tej substancji, opracował jej pochodną, która miała być w pełni bezpieczna dla zdrowia. Nazwał ją Laetrile, jednak podstawowym elementem preparatu została naturalna amigdalina. W związku z połączeniem amigdaliny i jej zmodyfikowanej formy, powstała następna substancja, która nosi nazwę witaminy B17. Pomimo wszystko, substancja ta nie jest klasyfikowana jako witamina oraz nie zasługuje na to miano.
Amigdalina – trująca witamina B17
Żadne badania kliniczne nie potwierdziły antynowotworowego działania amigdaliny. Nie stwierdzono również, aby miała ona jakikolwiek wpływ na zmniejszenie się guzów, poprawę jakości życia chorych, czy też wydłużenie czasu przeżycia. Wiele lat wcześniej na bazie amigdaliny powstał wspomniany już preparat Laetrile, który jest syntetyczną pochodną amigdaliny – glukuronid nitrylu kwasu migdałowego. Jednak szybko został on wycofany ze sprzedaży.