Gluten – jeść czy nie?

W ciągu kilku lat w mediach, telewizji i prasie zasypują nas informacjami o glutenie. Słyszymy, że szkodzi, powoduje choroby, a blogerki często go unikają. Zastanawiałeś się kiedyś co to właściwie jest ?

Gluten jest białkiem występującym w zbożach, głównie pszenicy, życie i jęczmieniu, a zatem zjadasz go razem z pieczywem, makaronem, czy też kaszą. Jego rolą jest m. in. nadanie elastyczności wyrobów piekarskich. To za sprawą glutenu chleb jest taki miękki i elastyczny.

Utarło się powiedzenie, że gluten szkodzi. Ale czy aby na pewno?

Gluten rzeczywiście wywołuje alergie i nietolerancje pokarmowe, ale nie u wszystkich. Jeżeli nie posiadasz dolegliwości po spożyciu produktów zawierających gluten – nie ma obaw, możesz go jeść! Problem pojawia się wówczas, gdy odczuwasz nudności, bóle brzucha, wymioty, biegunki, stajesz się apatyczny po spożyciu produktów z glutenem. Może to oznaczać, że jesteś osobą, która nie powinna go spożywać.

Pamiętaj – każdy stan chorobowy budzący niepokój należy skonsultować z lekarzem – również alergie i nietolerancje pokarmowe. Nigdy nie decyduj sam o eliminacji produktów spożywczych, możesz wówczas pozbyć się z organizmu cennych witamin i składników mineralnych. Jeżeli masz wątpliwości co do szkodliwości glutenu udaj się do lekarza pierwszego kontaktu, a ten pokieruje Cię dalej. Ocena stanu zdrowia zawsze powinna zostać wydana przez lekarza, nie „dr Google”!
Zatem, jeżeli twój organizm nie wysyła Ci złych sygnałów, nie obawiaj się i śmiało delektuj się produktami z glutenem.