Czy witamina c naprawdę jest tak istotna?

Witamina C znana jest przede wszystkim jako wsparcie dla osób przeziębionych, które zmagają się z osłabionym systemem immunologicznym. Istnieje jednak więcej zalet związanych ze stosowaniem tek witaminy. Przekonaj się o co chodzi oraz rozważ wprowadzenie jej do swojej diety.

Porozmawiajmy o witaminie C

Najbardziej skuteczne preparaty z witaminą C zawierają również kwas l-askorbinowy. Cieszą się one ogromną popularnością z wielu przyczyn. Przede wszystkim doskonale radzą sobie one z rozwojem chorób nowotworowych oraz wpływają na poprawę funkcjonowania układu immunologicznego. W badaniach naukowych wyszło na jaw, że osoby regularnie przyjmujące witaminę C oraz oczywiście kwas l-askorbinowy są w stanie żyć nawet 18 lat dłużej niż osoby, które z takich suplementów rezygnują. Najlepiej sprawdzi się łączenie odpowiedniej diety zawierające duże ilości kwasu oraz witaminy C z przyjmowaniem odpowiednich specyfików. W organizmie ludzkim nie odbywa się synteza witaminy, a jest to związane z mutacją genu kodującego jeden z podstawowych elementów biorących udział w podróży metabolicznej.

Kwas l-askorbinowy powinien być przyjmowany zarówno przez kobiety, jak i przez mężczyzn. W przypadku pań dawka powinna być równa 75 mg, a panowie powinni przyjmować 90 mg. Jeśli mamy do czynienia z palaczami, porcja witaminy powinna zostać zwiększona, gdyż ich organizm wykazuje znacznie większe zapotrzebowanie. Jednakże z ilością nie można przesadzać, gdyż zbyt wiele witaminy C przyczynia się do pojawienia się kamieni nerkowych.

Gdzie znajdziemy witaminę C?

Witamina C obecna jest w suplementach diety oraz różnych specyfikach przeznaczonych do podnoszenia odporności. Najlepiej wchłania się, kiedy do środka został dodany również kwas l-askorbinowy. Jednakże warto również wzbogacić dietę o odpowiednie składniki zawierające tę jakże cenną substancję. Całkiem spore ilości witaminy występują w czarnej porzeczce, czerwonej papryce, kalafiorze, truskawkach, kiwi, cytrynach oraz pomarańczach. Na dalszej pozycji uplasowała się kapusta zarówno czerwona, jak i biała, pomidory oraz ziemniaki. Niewielkie ilości można znaleźć z kolei w jabłkach, ogórkach, cebuli oraz czosnku. Warto mieć jednak na uwadze, że kiedy wymienione produkty poddane są działaniu temperatury ilość witaminy zdecydowanie spada, dlatego najlepiej jest spożywać je w nieprzetworzonej formie.