Nowoczesne wnętrza kuchenne to nie tylko meble. Coraz częściej poza wyglądem stawiamy na funkcjonalność dodatków i akcesoriów. Istnieją jednak produkty, które będą doskonałym połączeniem stylu i praktyczności jak chociażby kolorowe silikonowe foremki czy naczynia miedziane. Co warto mieć w swojej kuchni?
Silikonowe formy – idealne do pieczenia
Są one niezbędne dla każdego miłośnika wypieków. Znacząco ułatwiają wyjęcie zawartości, zwłaszcza w porównaniu ze swoimi blaszanymi odpowiednikami. Charakteryzuje je także łatwość przechowywania – gumowe formy bez większego problemu można złożyć i schować w szafce. Co więcej, tworzywo jest odporne na różne temperatury, dlatego też zamrażanie silikonowych form nie stanowi żadnego problemu. Z uwagi na szeroki wybór kolorów i kształtów z pewnością sprawdzą się także podczas gotowania z dziećmi.
Naczynia miedziane to podstawa w kuchni
Miedziane naczynia to perfekcyjnie połączenie modne wyglądu i funkcjonalności. Miedź jest bardzo dobrym przewodnikiem ciepła. Ciepło jest dzięki temu równomiernie rozprowadzone i perfekcyjnie dozowane. Znacznie minimalizuje to ryzyko przypalenia potrawy. Poza tym miedź jest materiałem niezwykle trwałym i odpornym na korozję. Warto wiedzieć, że miedziane naczynia uznawane są za bardzo higieniczne. Bakterie czy zarazki nie są w stanie przetrwać na miedzianych wyrobach, ponieważ miedź jest dla nich toksyczna.
Kamień do pizzy – gadżet dla miłośnika włoskiej kuchni
Przygotowanie tradycyjnej włoskiej pizzy w domu nie należy do najłatwiejszych zadań. Z pomocą przychodzi kamień do pizzy. Ten prosty gadżet magazynuje ciepło w trakcie nagrzewania się piekarnika, aby potem równomiernie je oddawać. Sprawi to, że przygotowana na nim pizza będzie chrupiąca i wilgotna w środku. Pieczenie pizzy na specjalnie przeznaczonym do tego kamieniu zminimalizuje również ryzyko przypalenia.
Zgrzewarka do żywności – przedłuż świeżość produktów
Zgrzewarka to idealny gadżet, w szczególności, gdy chętnie robimy zapasy żywności. Poza tym, że jej użycie pozwoli znacząco wydłużyć termin przydatności produktu, to również skutecznie zahamuje rozwój bakterii tlenowych. Zapakowana próżniowo żywność bez obaw może zostać poddana dalszej obróbce. Dodatkowo taki sposób pakowania sprawia, że żywność zajmuje mniej miejsca w lodówce czy zamrażarce.
Przechowywanie przypraw jako wyzwanie
Każdy, kto gotuje, z pewnością ma w swojej kuchni niezliczoną ilość przypraw. Jednak przechowywanie ich w porządku to nie lada wyzwanie. Najpopularniejszym rozwiązaniem tego problemu są szklane słoiki. Te o mniejszej pojemności ułożyć można na specjalnej półce na przyprawy. Pozwoli to połączyć stylowy wygląd i funkcjonalność. Jeśli jednak nie chcesz przesypywać przypraw z ich oryginalnych opakowań, skorzystaj z plastikowych organizerów. Mają one najczęściej ruchome przegródki, które pomogą utrzymać porządek.