Choć jego zapach nie należy do najprzyjemniejszych, warto po niego sięgać regularnie. Czosnek to wyjątkowo cenne wsparcie dla naszego organizmu, a zdrowa dieta z jego udziałem może nas uchronić przed licznymi dolegliwościami. Dlaczego warto sięgać po czosnek? Co każdy z nas powinien wiedzieć na temat jego wartości odżywczej?
Czosnek to nie tylko uniwersalna przyprawa, ale i naturalny lek na wiele przypadłości. Ten wyjątkowy antybiotyk świetnie sprawdza się w walce z bakteriami, grzybami i pasożytami, wspiera też nasz układ odpornościowy. O leczniczych właściwościach czosnku decydują znajdujące się w nim substancje, takie jak związki flawonoidowe oraz aminokwasy. Czosnek jest też wspaniałym źródłem wielu witamin oraz minerałów. Zdrowa dieta z jego udziałem może nam dostarczyć sporo witamin z grupy B oraz takich mikroelementów, jak potas, żelazo oraz magnez. Najcenniejszą substancją znajdującą się w czosnku jest jednak allicyna – związek siarkowy, który działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Allicyna jest zatem cennym wsparciem dla naszego układu immunologicznego, korzystnie wpływa też na krzepliwość krwi.
W jakich przypadkach warto sięgać po czosnek? Ten naturalny antybiotyk doskonale sprawdza się w walce z takimi przypadłościami, jak przeziębienie czy grypa. Czosnek przeciwdziała też powstawaniu zakrzepów krwi, łagodzi bóle głowy, a dzięki skuteczności w walce z wolnymi rodnikami stanowi ważny składnik diety chroniącej przed rakiem. Po ten wyjątkowy dar natury warto też sięgać ze względu na urodę. Wiadomo, że ze wsparcia czosnku bardzo chętnie korzystają osoby borykające się z „pajączkami” oraz trądzikiem.