Uczucie pieczenia lub palenia pod mostkiem oraz uczucie goryczy w ustach, to główne symptomy zgagi, która zazwyczaj jest efektem przejedzenia. Jest to przypadłość dość powszechna, z którą choć raz spotkał się lub spotka każdy z nas. Jak sobie z nią radzić? Co jest najlepszego na zgagę?

Jak powstaje zgaga?

Geneza zgagi polega na tym, iż żołądek jest zbyt przepełniony i nie radzi sobie ze sprawnym przekazywanie, pokarmu do jelit, na skutek czego treść wraz z kwasami trawiennymi cofa się do przełyku. Właśnie wtedy pojawiają się nieprzyjemne objawy, takie jak pieczenie w okolicy mostka i niesmak w ustach – a wszystko dlatego, że żrące kwasy trawienne podrażniają delikatny nabłonek przełyku.

Co jest najlepszego na zgagę?

Produktami, które mają niesamowity wpływ na przeciwdziałanie oraz redukcję objawów zgagi są:

  1. Kminek – aby zapobiec zgadze, warto dodawać kminek do jedzenia. Pobudza on wydzielanie soków trawiennych, działa wiatropędnie oraz przeciwskurczowo. Zaleca się dodawać tę przyprawę do dań – szczególnie tych ciężkostrawnych, które przyczyniają się do powstania zgagi. Na nieprzyjemne dolegliwości dobrze działa także napar z kminku.
  2. Imbir – żucie świeżego, obranego kłącza imbiru to jeden z lepszych sposobów na zgagę. Świeże kłącze imbiru to według wielu lekarzy jeden z najskuteczniejszych środków na nieprzyjemne symptomy zgagi. Imbir wchłania kwasy, które cofnęły się z żołądka do przełyku oraz łagodzi podrażnienia. Dzięki temu pieczenie zanika. Osoby, które nie lubią smaku imbiru, powinny sporządzić napar z jego kłącza, który nie jest tak intensywny.
  3. Migdały – gdy tylko pojawia się zgaga, warto zjeść 10 migdałów. Mają one właściwości łagodzące. Są szczególnie zalecane przy zgadze kobiet w ciąży i dzieci.
  4. Siemię lniane – dwie łyżki stołowe zmielonego siemienia lnianego zalane wrzątkiem to jeden z najlepszych sposobów na zgagę. Wystarczy tylko odczekać, aż zawiesina ostygnie i wypić. Siemię lniane ma dobroczynny wpływ na przewód pokarmowy – zarówno łagodzi podrażnienia naskórka przełyku, jak i wzmacnia go.
  5. Herbatka z melisy – napar z melisy to kolejny skuteczny środek na zgagę. Jej liście mają przyjemny cytrynowy zapach i niezwykłe właściwości lecznicze. Wykazują przede wszystkim działanie uspokajające. Warto wiedzieć, iż stres i napięcie sprzyjają produkcji kwasu żołądkowego, a co za tym idzie, zwiększają także ryzyko pojawienia się zgagi.
  6. Ciepłe mleko – mleko wykazuje miejscowe działanie łagodzące. Dzięki niemu podrażniony przełyk przestaje szczypać i piec. Ulgę może również przynieść wypicie szklanki jogurtu naturalnego czy kefiru. Należy jednak pamiętać, iż zawarte w nabiale tłuszcze, białko i wapń regulują wydzielanie kwasu w żołądku.
  7. Soda spożywcza – w przypadku pieczenia w przełyku, zaleca się rozpuścić łyżeczkę sody spożywczej w połowie szklanki wody i wypić duszkiem. Soda ma właściwości zobojętniania kwasu, dlatego neutralizuje działanie kwasów trawiennych w przełyku.
Previous post Zimowa apteczka – czego nie powinno w niej zabraknąć?
Next post Najpopularniejsze dolegliwości żołądkowo-jelitowe