Ciecierzyca i jej właściwości

Staje się popularnym składnikiem diety wegańskiej, choć i mięsożercy sięgają po nią coraz częściej. Nic w tym dziwnego – ciecierzyca to zdrowie, ciekawy smak oraz wiele możliwości wykorzystania jej ziaren w kuchni. Co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych tego produktu?

W jaki sposób zdrowa dieta z udziałem ciecierzycy może wpływać na nasz organizm?

Ziarna ciecierzycy mają ogromną wartość odżywczą. Znajdziemy w nich sporo żelaza, potasu, cynku i fosforu – minerałów, bez których nasz organizm nie jest w stanie funkcjonować w prawidłowy sposób. Ciecierzyca jest jednocześnie doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz błonnika – substancji mającej wyjątkowo dobry wpływ na nasz układ pokarmowy. Zdrowa dieta, w której ciecierzyca będzie się pojawiała regularnie, może nam pomóc w walce z licznymi dolegliwościami.

W jakich przypadkach warto po nią sięgać?

Wiadomo, że ziarna ciecierzycy będą cennym dodatkiem do menu w chwili, gdy mamy problemy związane ze zbyt niską odpornością organizmu. Dzięki ogromnej ilości witamin i minerałów, ciecierzyca skutecznie wspiera nasz układ immunologiczny, zapewniając nam tym samym skuteczniejszą ochronę przez licznymi schorzeniami. Problemy ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu, łamliwe włosy oraz słabe paznokcie – oto kolejne problemy, które można łagodzić dzięki diecie wzbogaconej o ziarna ciecierzycy.

Ciecierzyca to cenny dodatek do zdrowej diety, po który coraz chętniej sięgają nie tylko wegetarianie. Ziarna pełne witamin i minerałów pomogą każdemu z nas zachować dobrą formę, będą też wspaniałym urozmaiceniem naszej codziennej diety.